Risk profile for food safety: presence of arsenic in Argentina

Authors

  • Marion Daniela Marchetti Universidad Nacional de Mar del Plata, Provincia de Buenos Aires, Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET), Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Argentina
  • Alejandra Tomac Universidad Nacional de Mar del Plata, Provincia de Buenos Aires, Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET), Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Argentina
  • Silvina Pérez Universidad Nacional de Mar del Plata, Provincia de Buenos Aires, Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET), Ciudad Autónoma de Buenos Aires, Argentina

Keywords:

Risk Measurement, Chemical Hazard, Water Quality, Food Safety

Abstract

INTRODUCTION: Arsenic (As) is widely spread in nature. Inorganic arsenic (iAs) compounds are the most toxic and are classified as carcinogens, causing multiple adverse health effects. The objective was to describe the safety problem due to the presence of As in food, that is relevant for risk management decisions. METHODS: The Risk Profile of As in water and food was carried out by means of the review of more than 100 scientific documents and related regulations. RESULTS: Human exposure to As is mainly caused by food and water intake. Argentina has vast areas with waters containing high As concentrations, exceeding the recommended limit of 0.01 mg/L. Among foods, fish and shellfish, rice and seaweed have the highest levels of As. In addition, during food processing, there would be interconversion between arsenical species and variations in their concentrations. DISCUSSION: As intake in Argentina raises a Public Health concern. It is of crucial importance to continue expanding and deepening research so as to have an accurate knowledge of the As content in different foods and of the effect of technological and culinary processing on speciation and concentration, to lead to reliable reports that allow the relevant bodies to take preventive measures and improvement decisions for the future.

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Published

07-06-2021

How to Cite

Marchetti, M. D., Tomac, A. ., & Pérez, S. (2021). Risk profile for food safety: presence of arsenic in Argentina . Revista Argentina De Salud Pública, 13, e47. Retrieved from https://www.rasp.msal.gov.ar/index.php/rasp/article/view/650